Thursday, 15 December 2011

friday blues~

today i feel so tired.. i dont know why and where my energy goes.. my mum and aunts also told me that i always look tired when pregnant.. my mum keep reminding me to take vitamin c and protein.. but trust me.. i did! heee

anyway i just spend my whole day reading about labor and delivery experienced. so many stories and indeed it makes me nervous and seriously it always ended up with me burst into tears. rasa syahdu je baca experienced orang beranak nih.. owh my.. now i understand more less what all mums went through. I will share with you guys about my labor and delivery experience nanti kay.. do pray for me yeah .. your doa and pray is the greatest gift of all dear..

yes.. untuk pertama kali mengandung nih.. i do have a lots of questions in my mind.. about breastfeed, laboring process, antenatal class, suggested brand for all the babies item, what is the air selusuh and many2 more.. seriously you have to read a lot of articles about all this thing and ask other people around you. it is totally new and you will only learn it when you walk through this next phase of life. thats why people said experienced it the most valuable knowledge ever.

okay i have to take a deep breath.. i start to feel nervous.. and at the same time i feel so sentimental .. im so lucky to have the best family around me.. and i also feel sangat bahagia and bersyukur dengan my hubby.. you are the best and the greatest sayang..
helping me doing my daily chores, never complaint about my appearance and looks even though i know i am so close to get tittle macam minah indon huhu and taking care of me day night.. Alhamdulillah..

Anyway.. have you watch Ombak Rindu? big compliment to them.. i hardly watch malay movie in cinema because afraid it will disappoint me.. but this movie for me isn't like a typical malay movie. and i sangat impress dengan kemajuan filem malaysia sekarang..great!

p/s: i love this song! enjoy guys~



Tuesday, 6 December 2011

kisah mereka lagi dan lagi...

suatu hari ketika baru selesai bergotong royong untuk majlis perkhawinan Pn Z, dalam perjalanan balik:

isteri: bie.. alamak kite tertinggal handbeg la..
suami: nak pusing balik ker?
isteri: takpela.. karang mintak tolong Pn Z bawakkan..

isteri cuba menghubungi Puan Z.

Isteri: Z nanti jgn lupa bawak kan handbeg ek datang dewan tertinggal la..
Puan Z: Ok..

Dewan..

Puan Z: alamak lupa nak bawak handbeg..
Isteri: takpela besok amik kat rumah..

ketika berada di rumah Puan Z

Isteri: Z kay la ek.. nak balik.. karang jumpa.. tak sabar! hehehe
Puan Z: jgn lupa amik hand beg tau
Isteri: hehee ok.. tak lupa..

isteri pon amik handbeg...

bertolak balik ker rumah bersama suami..


sampai di rumah..

isteri: eh bie.. mana henset kite ek...
suami: cuba call

call handphone....

Suami Puan Z: hello... ye puan E...adoi.. dah amik handbeg tinggal henset pulak huhu.. dah agak dah!

isteri: heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.. nnt tolong passkan kat sape2 ek


sekian~

once upon a time



owh my... once upon a time.. when i still at my ideal weight and so do hubby hehe hanging around with my lovely cousins. i miss them! owh cousins.. lets hang around or perhaps we need a holiday trip!

things get really busy at the moment.. need to finalize the audit account, just finished with grand launching for our flagship cafe Coffee Planet!!! and also got a pile of paper on my table to be sorted out!










time flies so fast.. i am now 5 month pregnant. baby start kicking and rocking.. owh sometimes i just cant wait till the baby pops out! last weekend i went to pureen warehouse clearance with my mom...please don't ask how much i spend that day haha .. things just get crazy with everything offered at really good price.. so much things to update.. but time doesn't allow me to write it now. no worries will find sometime to do that. but tell you.. i almost faint at the warehouse clearance sale. 1st time ever.. literally! maybe because of the weather or overcrowd. Alhamdulillah nothing happened =)

2011 almost reach to the end and welcome 2012!! hopefully everything will run smoothly and goes better.. better.. and better.. weeeee!


Tuesday, 15 November 2011

Money Matters $$$

hye all~ ok.. ini kes serious.. mari kita bersama2 renung2kan..


hehe chewah bikin gempak sungguh.. actualy would like to share with you something beyond what eyes can see.. kalau cerita pasal duit mmg tak akan habis.. duit banyak duit tak cukup nak tambah duit and lain2 lagi. but entry kali nih nak cerita pasal duit supaya you all sedia untuk buat persiapan.. mental fizikal zahir dan juga batin=)

1.Perkhawinan

yups.. perkhawinan memakan belanja yang sangat tinggi.. teringat zaman belajar literature english dulu pasal budget khawin.. cant remember apa tajuk nya tapi mmg best. i think everyone familiar with that story ryte? ok antara faktor2 yang you all kena consider bila pilih tarikh khawin nih adalah.. timing.. that is the biggest factor for me.. siapa yang rancang untuk berkhawin awal.. kena pastikan ada duit pocket tetap.. cara bgaimana nak dapat source itu terpulang kepada individu masing2.. ada setgh still tgh study but parents willingly nak tanggung.. macam saya.. baru kerja so mmg baru nak establish.. siapa yang pilih date2 yang nak dekat raya nih bersedia hehehe

1- korang kene simpan duit jugak untuk persiapan raya and bagi duit raya
2-duit untuk majlis bertandang kalau kahwin dengan org jauh
3- duit selepas pergi honeymoon
4-duit untuk awal2 selepas kahwin- sebab kalau dah kahwin nih malu la kan nak mintak parents lg
5-duit untuk makan2 bersama rakan2 yang ingin lepak2 bersama bila dah khawin
6- duit ingin berjalan2 bersama suami.. yela bile dah khawin mesti rasa mcm dunia nih kite yang punya.. so lg rajin la nak dating sana sini hehehe
7-duit untuk balik kampung and travel jauh pon kene amik kire
8- duit beli barang groceries and bahan basah! takkan nak makan kat luar je kan hehehe ok i buat calculation harga average barang2 basah nih 4 ringgit so you all kali la dgn berapa item yang korang beli kalau sekali pergi.. biasalah kalau dah masuk hyper2 supermarket nih secara automatiknya korang akan jadi hyper huhu


ok tup tap Allah kurniakan rezeki.. mengandung cepat..Alhamdulillah! itu adalah berita paling gembira.. tapi persiapan yang perlu korang lakukan adalah.. nih cerita kalo baru khawin la kan...


1- kumpul duit untuk beranak.. tetapi biasanya bulan pertama hingga ke empat.. masing2 masih dalam tempoh wahh happynya akan dapat baby hehe and also masih dalam tempoh.. berjaga2 sebab 1st pregnancy sangat fragile and doktor pon akan cakap jgn mengharap sngt.. tetapi pejam celik tau2 dah bulan.. alamak2 lg 4 bulan nak kumpul duit untuk beranak.. hospital gov or swasta.. kena sediakan jugak duit for any possible risk that might occur..

2- beli barang2 baby and peralatan baby.. nih pon korang kene survey and budget sebab barang2 baby mahal tau.. memang la kadang2 kita fikir nak ikut budget tapi boasanya kalau anak pertama nih excited mesti terlebih. dok tengok sana sini last amik yang luar budget hehe nak yang terbaik katanya-p/s: nerves2 baju and barang bby tak beli lg huhuhu

3- duit medical check up bulan2 kalau pergi gov tak kene bayar tapi.. kalau nak scan semua biasa buat kat swasta.. so budget la bulan2 kay.. termasuklah supplement and susu untuk ibu=)

4- duit beli barang untuk ibu pon jugek! termasuk baju and seluar utk gantikan yang tak muat hehe


Lain- Lain:

1. termasukla duit untuk wedding present kawan2 korang
2. duit beli insurance
3. duit belanja makan
4. duit bagi adik beradik
5. duit kalau beli kereta and rumah ker termasuk deposit
6.duit shopping tidak dilupakan


dan seterusnya... hehehe itulah entry saya pada hari ini hahaha money matters! bukan nak takutkan... tapi nak korang bersedia.. tolong menolong sesama suami isteri adalah sangat digalakan ye..


ok nih random photo saya bersama suami semasa berdiam diri dari mengupdate blog... lihatlah saya yang baru huhu..







Tuesday, 1 November 2011

Esma talk to herself about....

Owh my! i just realized how immature i am at the age of 24 years old..

Thinking of what world has to offer for me beside
of having all this routine job and grumping for things i created myself..

i feel so immature!


yes if you.. (refer to yourself ye Esma!) always blaming
your purse for becoming so thin every time not even reach mid of month.. why not you feed your purse with something that only you can do it..

okay... but how? and errr... please define the word 'something' based on your above statement..

hello esma.. something means do something la.. think out of box plz..

but i always thought and think money is my main con
straint to do 'something'..

hmm so why not you start from learning? learn from the environment and surrounding... they are the greatest teacher of all anyway.. try to learn from all the successful people in the world.. let them inspire you.. go get inspired and motivated first.. then..later you will see your way

owh i wish that easy..

that is soooo negative thought.. yes you never
get that without Allah grant it.. but you have to remember this.. Firman Allah:

Allah tidak akan merubah nasib (seseorang atau) sesuatu kaum, sehingga kaum (atau orang itu)
berusaha (membuat komitmen) untuk mengubah nasibnya. (Ar-R'aad : 11)



InsyaAllah..

Okay.. by the way one more thing.. why not you learn as well how to groom yourself.. especially your messy character and appearance.. yes you are messy! boo you!


hehe.. okay.. i try! hubby help me ek! and also my friends out there need your favor to help me too ... lets be a better person!!!!!! there are so many people out there had reach what they aim for at the very young age..

we can do it too! it just a matter of time and patient... breath in and breath out!!!








By the way hehehe below is what i cooked yesterday for our dinner.. and not to forget to wish Happy Birthday to My lovely dad. Lets celebrate it today! semoga ayah sihat and Ya Allah kasihilah ibu bapaku seperti mana mereka mengasihi ku.. Amin




task for yourself: do a to do list for a brand new esma! =) assignment due date: TBC- to be confirm~

owh maybe you can also write in your journal about what you do everyday.. so you can Muhasabah yourself from it.. lets try!

Thursday, 27 October 2011

Kisah rokok..

Harituh aku ada terbaca dekat dalam facebook kisah pasangan bercinta nih.. bagi yang siapa tak pernah baca.. nih la ala2 dialog dalam cerita tuh:


Awek: awak.. awak tau tak rokok nih bahaya.. awak.. satu hari awak spend sekotak rokok berapa ringgit?

Pakwe: satu kotak sepuluh ringgit.. kenapa?

Awek: cuba away bayangkan kalo seminggu dah 10 x 7= 70 ringgit kalo sebulan 70x4=280
kalo setahun 280x12=3360 kalau let say dah 10tahun hisap rokok 3360x10=33600 dan kiraan berikutnya..

Pakwe: abestuh kenapa?

Awek: Cuba awak bayangkan kalau duit tuh awak simpan.. kan dah boleh beli skyline silap2

Pakwe: Awak tak merokok kan daripada kecik

Awek: aah.. knapa? dengan tanda tanya

Pakwe: Mana skyline awak tak nampak pon.. LOL~

huhu tuh ala2 cerita dia.. version ringkas esma nawal... korang paham tak? hehe


dalam dok tergelak.. aku terpikir jugak.. hmm betul jugak cerita tuh.. ada idea dalam cerita tuh..

pastuh dalam kereta aku terus cakap dengan en suami.. awak.. kita nak hisap rokok la.. aik kenapa pulak? cerita kat dia kisah tuh balik.. lepastuh...


cuba awak bayangkan bie.. macam mana orang hisap rokok kene spend everyday sepuluh ringgit still cukup je duit nak belanja semua makan minum pakai semua.. so kita pon nak jadi macam orang hisap rokok la.. tapi instead of kite beli rokok kite letak dalam tabung nak tak? hehe.. nanti duit tuh boleh buat pergi travel kan kan?


sambil duduk tengok tingkap pandang ke luar... dok bayangkan la pasal duit yang boleh dikumpul.. tapi yelah kalau sepuluh ringgit satu hari mcm banyak sangat hehehe kumpul jela apa yang termampu.. see.. sometimes people see things differently.. siyes tak terpikir langsung yang pakwe dia boleh terpikir nak jawap macam tuh.. agak kelakar jugak la hahaha siyes aku rasa lawak cite tuh huhu


By the way...As a reader..you have your own opinion and your own way to judge the story and how you dig moral value from the story.. just see the bright side of it.. lagi2 la sekarang nih macam2 cerita keluar politic,tahyul, mistik, cerita yang direka semata to attract attention, conspiracy theory and many2 more.. and all the story is narrate and write by human being.. so no one is perfect.. they have their own way of thinking and opinion as well.. try to judge and weigh all the sources wise and equally.. sebab kalau salah interperate.. kita jugak yang rugi.. apa2 pon kene still berlandaskan ilmu pengetahuan dan Islam.. jangan mudah jadi boneka.. kalau rasa2 macam benda yang boleh pesongkan agama dan pemikiran.. baik korang istghfar banyak2.. Waallahua'lam.... doa2 semoga kite dikuatkan iman dan dijauhkan daripada terpesong dari agama Allah...

Wednesday, 26 October 2011

angan2 yang terkandas...


ok.. lama tak update.. haish.. kalau lah idea boleh datang sentiasa kan.. memang kalau boleh nak update tiap2 hari.. tapi karang memang tiap2 hari dok update makan tengahari apa makan malam ape jela kann .. kadang2 masa memang berlalu dengan pantas.. bangun pagi tik tok tik tok tau2 dah kene tidur balik.. so kesimpulan dia.. nothing much to story about hahaha cliche nyeeee la hai!


ok anyway sambung pasal berangan nak jadi jutawan nih kan..
Al- maklumlah.. orang pas khawin nih budget memang sempit.. nak mulakan hidup baru.. kalau dulu tak cukup duit boleh mintak mak sambil buat muka comey2.. sekarang kena buat plan betul2 budget betul2.. nak dijadikan cerita.. Astro kan pernah tayangkan reality game show anda ada 60 saat.. kami nih lebih kurang selalu la jugak tengok dengan bibik2 sekali join tengok.. dalam hati geram je tengok.. yela kalau tengok kat tv nampak macam senang jela kan.. tau2 dapat duit.. ada yang 25 k laa 10 k laa rezeki tuhan orang kate..

tiba2 datang idea nak try masuk.. tapi sah2 la memang takde dah audition untuk anda ada 60 saat.. haha semangat gila cari kat internet pastuh tiba2 tengah dok online cari info.. kat astro pulak terang2 letak iklan one million money drop game show baru nak panggil audition.. huhu tiba2 rasa macam diri dipanggil2 untuk mendaftar.. macam tau2 je astro nih.. lagi nak dijadikan cerita.. audition kat SACC pulakkk.. and en suami pon semangat haha!

ok game show apa tuh? actually dia franchise punya game show pernah tayang dekat us, uk and banyak lagi tempat.. ala2 who wants to be millionaire.. kena jawap soalan pengetahuan am.. ada 7 soalan tak silap..cara2 game show tuh nanti korang tgk kat astro ek.. huhu

so sibuk la print borang semua.. tengok you tube bagai nak tau cara permainan.. semangat memang ada.. tapi study nya tak nak haha.. hari yang dinanti dah pon tiba.. sebab dekat dengan rumah pukul 10 pagi baru nak gerak.. i berpasangan dengan my dearest best friend izza hehe aik kenapa en suami tak join sekali? huhu sebab en suami last2 minute ingat kene kerja.. rupa2nya tak jadi kerja.. huhu tapi en suami tetap datang memberi sokongan!

sampai je kat SACC.. mak aih ramai nya orang beratur no ke berapa pon tak tau.. semua dok pegang surat khabar bagai.. kiteorg tangan kosong je.. kene lalui 2 stage.. 1. jawap soklan... kalau lepas baru audition berlakon ala2 tengah dalam game show.. bayangkan amik nombor tapi pukul 6 petang baru dapat masuk.. nasib baik la dekat sacc je..

masa kene jawap soklan tuh mak aih cuak tak ingat hahaha soklan dari geography sampai la ke bidang am dan sukan.. pasangan kena jawap betol 11 soklan..daripada 20 tak silap.. kalau tak takleh g second stage.. ok.. mesti korang nak tau kan.. kami sampai stage berapa? hahahaha stage pertama pon tak lepas.. tak tau la berapa betul.. tapi nama tak dipanggil untuk stage 2.. kelakar sangat.. memang nampak la pengetahuan tak berapa nak meluas.. takpela.. memang bukan rezeki la tuh.. huhu contoh soalan yang dia bagi ek.. macam ragbi piala dunia tahun sekian2 kat mana..ataupon kalau contoh lain hari kanak2 sedunia bila la.. hah mcm tuh la huhu tapi itu bukan soklan sebenar la.. ala2 je

camtuh la ceritanya.. kisah mek esma yang berangan nak jadi jutawan heeeee. tak sangka bila datang tebiat kan rajin plak nak pg audition bagai huhuhu.


Next time kita update cerita lain pulak ek.. ! peace!

Tuesday, 11 October 2011

teringin dan berangan


hye~ hehehe dah lama tak update blog.. nothing much to story about.. last 2 weekends nih mmg weekend yang beratur je.. haish.. memang pelik time2 pregnant nih gatal nak buat semua benda hehe..

for those who live in Klang valley area mesti tau kan yang last 2 weeks Padini ada buat warehouse sales.. every item jual 5 ringgit jeeeeeeeer.. dkat glenmerie.. i bila dengar benda2 murah nih apa lg.. semangat la kononnya nak pergi.. ingat nak pergi time lunch hari jumaat tapi tgk traffic sesak semacam terus tukar plan nak pergi hari keesokkannya.. so semangat la nih pagi2 bangun bersama ibu tercinta pergi padini warehouse nih.. sekali tengok perghhhhhhhhhh beratur mak datuk panjangnya.. takterjangkau dek akal.. just imagine we had to queue about 3hours just to get in the warehouse.. biasalah security semua.. dengan panas nya..masa tuh dah berangan dah nak cabut then pergi giant beli air banyak2 then jual kat orang yang beratur tuh huhu tapi teringat kan traffic yang menganas tuh.. tak jadi nak buat kerja last minute huhu.. memang ramai sungguh.. but what i can say is.. setelah 3 jam beratur sampai matahari tinggi kat atas kepala.. overated!.. bila masuk tak bnyak choices sangat more kepada orang yang tak bertudung and untuk lelaki..langsung takde choices.. mungkin jugak sebab dah banyak habis sebab i pergi on the second day.. tapi 3 jam masa beratur tuh not even outweigh dengan barang yang i beli... 4 helai je.. itu pun sebab nak pastikan 3jam beratur tuh ada untung sikit and my mum langsung tak beli apa2 kesian sangat.. sorry mummy=( hehe nasib bailk lepas tuh makan nasi kandar sedap hehehe tak sangka begitu tegar beratur selama 3 jam..

next activity:celebrate my cousin punya boyfriend dekat delicious One Utama.. hehe i yang pilih tempat tuh.. sebab teringin.. nih taknak cakap pape.. nak bagi korang tengok je gambar.. sebab sebelum pergi tuh i sibuk tengok review.. nak tau makanan apa sedap.. banyak kata spaghetti crab tapi sebab i tak suka crab.. i tak order.. tapi agak susah jugak nak cari review banyak2 dalam website.. so nih siapa2 yang nak tau serba sedikit pasal delicious.. silalah tengok gambar.. i bagi 7 out of 10 perhaps? bagi i semua sedap so tak reti nak rate kan sangat hehehe price range rm15-rm40 in average..


1.Carbonara- sedap tapi i suka yang dekat bora asmara lagi hehe


2.Dessert-Red Velvet- ok.. sebab ada satu tempat dekat bangsar superb!


3.duck... tak ingat nama.. kuah sedap! tapi i tak makan itik hehe
4.steak sandwich-pastikan makan time panas2 kalau tak roti tuh keras..


5, speghetti meatball
6.Beef Lasagna-thumbs up!




ok.. tuh semua benda teringin.. apa plak yang berangan nya? hehe sambung next post ye.. tapi hint dia.. i berangan nak jadi jutawan hehehe=D

Monday, 10 October 2011

heard the heart beating

oh my!!!! i am soo happy.. just came back from medical check up.. i heard my baby's heartbeat for the first time.. its so amazing.. suddenly become sooo sentimental and it brought tears of joy to my eyes.. Alhamdulillah...its like dup dup dup dup dup.. i cant stop smiling now~ just imagine.. 2 heart can beat so close.. me and the baby.. i am so happy! =D

Friday, 30 September 2011

kisah mereka lagi..

Di waktu pagi ketika tengah menunggu giliran medical check up..

Suami: bie... semalam kan kita mimpi awak semangat and bersungguh ajak kita pergi tgk game arsenal.. pastuh tiba2 awak tak nak pergi pulak.. padahal bukan main dok ajak.. kenapa bie awak tak nak pergi?

isteri:........

suami: bie.... cubala bagitahu kita kenapa awak tak nak pergi

isteri: awak mimpi ek

suami: aah

isteri: malam karang cuba awak mimpi lg.. tanya kita knapa kita tak nak pergi tengok game tuh..

suami: kah kah kah~


LOL~

Tuesday, 27 September 2011

1st trimester.. A change in me..

Hello guys!

okay.. 1st trimester experienced.. what change me? huhu i travel quite a lot during my 1st trimester.. and actually its not advisable to travel a lot during this time..it depends on people... there is a risk of miscarriage.. but Alhamdulillah nothing bad happened to me and the baby.


I've got major problem with travel sickness.. and plus morning sickness make it a complete package of unbearable nausea and headache.. i vomit a lot! Thanks to Air Asia because contribute their paper bag to me.. every time i fly.. i will collect the paper bag at every single chair.. my hubby and mom help me a lot on that.. huhu that paper bag always be in my handbag .. its easy to use comparing with plastic bag..and it also environmental friendly hehe


okay.. other things i discover..

1. After brush my teeth mesti muntah.. it sounds weird right? but i heard most of the pregnant women experience the same thing as well.. and somehow.. i read an article before.. it isn't something comfortable to vomit every time.. though its good for your body.. and i didn't deny that.. because i feel much better after vomit..if only i remember which article i read..so i can share with you guys.. kesimpulan dia.. setiap yang berlaku mesti ada hikmah.. i don't know how to describe the feeling of nausea and headache but its quite similar when you have travel sickness.. but travel sickness only happened when you in car, bus, ferry or flight.. but morning sickness happened every time in the whole day.. can you imagine that?

2. my level of energy become very low.. i feel sleepy most of the time.. i sleep at my office.. in the car.. while waiting my turn to do medical checkup.. and also cant spend whole day at shopping complex or jalan2 anymore..

3. I get hungry very fast.. and kalau lapar kena makan time tuh jugak memang tak boleh tunggu.. kalau tak badan akan berangin semacam.. My Hubby help me a lot massaging my back. That is my major problem during my 1st trimester..no joke! i have to drink ginger with honey or ginger tea to reduce that 'angin' problem.. not sure what in English term.. my bad..

4. I don't eat any of my favorites foods during my 1st trimester. like ikan terubuk bakar.. etc.. and rice also became the lowest ranking in my diet list.. but now.. i eat rice everyday.. i didn't crave for any particulars foods but i cannot see people upload foods they ate.. after that i feel like i want one as well hehehe..

5. swing mood? haha! i easily cry without reason.. but it still under control.. some people can easily loose their tempered but that i still can handle it.. kan hubby kan? heee

6. i love to eat something yang masam. it is not because i mengidam or what.. but when you feel nausea and you don't have appetite.. all this sour things become the best medicine for your throat.

7. Last time i bought my husband a perfume as a gift.. which obviously because i love the smell of it.. but this time.. my husband are prohibited from wearing it.. i couldn't stand the smell at all..ewww!

8. what else yeah? i cant remember.. owh i feel sleepy again.. sign to get a short nap i guess..
okay guys.. anything i will update to you..


peace!

Thursday, 22 September 2011

Kisah Mereka

Alkisah~


Bermula Kisah 1:

masing2 kelam kabut keluar dari rumah nak pergi ke tempat keje.. naik satu kereta.. gate semua dah tutup..

suami: awak dah tutup semua suis ker?
isteri: dah..
suami: sterika pon
isteri: dah.. dengan muka yg tak menyakinkan..
suami: confirm ker?
isteri: dah.. hmmm tapi kalau awak nak check boleh la
suami: berlari2 bukak gate and masuk rumah check suis
isteri: dah tutup dah?
suami: dah
isteri: hah kan betol kite kata dengan yakin huhu


Kisah 2:

Di rumah Keluarga.. sewaktu nak balik.. perjalanan ker Airport

Isteri: alamak.. kite tertinggal purse..
suami: bang.. tolong balik jap.. isteri tertinggal purse..
Isteri: Berlari tergesa2 masuk rumah amik purse
Abg 1: check ada barang tinggal lg tak?
Isteri: Rasa dah tak ada.

Perjalanan diteruskan kurang dari 5 minit

Suami: awak nampak kite punya dompet?
isteri: Awak letak kat mane?
Suami: Alamak tertinggal.. bang boleh patah balik..
Abg 1:..........
Suami: berlari tergesa2 amik dompet
isteri: sibuk check barang apa lagi tertinggal
Abg 1: ada lagi tak barang tertinggal?
isteri: belum sempat menjawap
Kakak 3: berlari keluar rumah bawak sebungkus rempah yang dibeli untuk bawak balik.
nih ha nasib baik ternampak
isteri: heeeeeeeeeee
Abg 1: ok tinggal lg barang dah tak patah balik...


Kisah 3:

di rumah Keluarga sewaktu nak balik..

suami & isteri: okla mama kiteorg balik dulu.. salam cium tangan semua..
mama: ok..
suami & isteri: lambai ikut tingkap. kereta bergerak
mama: kunci gate.. tiba2 nampak kereta datang balik.. lalu bertanya.. kenapa?
suami & isteri: kami tertinggal henset...



Kisah 4:

dalam perjalanan ke airport untuk majlis menyambut menantu

Mama: nanti singgah rumah uncle jap ek.. diorang nak tumpang pergi airport
suami: okay

sampai di rumah uncle..

suami: eh baju melayu kite ada tak?
isteri:eh tade kot..

uncle: knapa lalu jalan nak ke rumah awak balik?
suami: nak amik baju melayu tertinggal
uncle: pakai jela langsir masa khawin nanti...


Kisah 5:

suami menelefon emaknya

ma: datang sini bile?
suami: hari khamis malam ma
ma: tiket dah beli
suami: dah.. sampai malam khamis.. dengan confident
ma: ok


malam rabu check website nak online check in

suami: eh asal kite check email kite takde pon tiket untuk malam besok
isteri: dah check betol2 ker? cuba check email kite pulak
suami: dah check jugak.. takda
isteri: aik pelik.. bukan awak dah beli kan
suami: rasa memang dah beli
isteri: kite pon rasa awak dah beli.. takpe besok try call
suami: ok.. tapi kite rase maybe kite tak beli kot
isteri: tapi kite ingat awak cakap ngn kita awak dah beli


Besok:

suami cuba menghubungi syarikat pernerbangan..
isteri: awak dah call?
suami: dah tapi terputus
isteri: takpa kite cuba chat online
suami: ok
isteri: chatting online..

can you check my booking for flight this Thursday to ... please can i have your ref no? okay...

5 mins later...
sorry maam.. no booking for this Thursday flight
ok.. thanks..


isteri: awak.. memang takdela
suami: agaknya memang tak beli lah tuh.. knapa rasa macam beli ek
isteri: ntahlah.. nasib baik kita ada beli hari jumaat punya tiket

Hari Jumaat:

suami & isteri: balik ke kampung.........................


sekian...

Tuesday, 13 September 2011

LOVE_ LIFE_ PRAY


Our Life are full of surprise.. and walking through it,there always be a question marks ahead us.. Why? When? Who? Where? and so many Wh questions.. Whether you guys realizing it or not start from the young age we keep worrying and wondering so many things.. examples when you were in school.. How would my result would be for UPSR.. and then when you get your result..next will be which secondary school shall i enter.. boarding school or not..MRSM or Agama or Science School? but life never disappoint and left you without an answer.. the answer will came naturally with doa,tawakal and your effort..

after that.. you ask again yourself , which subject should I take after PMR, pure science or sastera? then again you wonder what course and university better for your future..but still you walk through it.. ups and downs are normal..Later your start thinking about your future life.. who will be your husband or wife? when will you get married? what job post and company will you work with, at what age you want to buy house and car etc..

But still it never ends.. the questions will takes turn by turn and keep coming..then will stop when you reach your end of life..here people will summarized your life story not you because you already dead..hereafter you the one who will answer all the questions back...


Appreciate your life as what it is.. so far I am thankful with all the answer I get for my questions.. Allah gave me a very good,cute and caring husband=) such a lovely family tree.. and decent life with a very lovely and kind peoples surround me.Alhamdulillah tak terhingga..


And also for the baby in me, I am so grateful with His gift and 'amanah'. Thank you thank you and Alhamdulillah for millions times..


Wednesday, 7 September 2011

Pengalaman Balik Kampung Raya=D





Assalamualaikum dan selamat sejahtera..

Seperti yang sedia maklum dan baru nak maklum, aku tiap2 tahun mmg akan beraya di Shah Alam bandar kesayangan ku.. sebab family kami mmg kebanyakannya duduk di shah alam.. Kebaikan raya di Shah Alam ialah traffic tak sesak and mase itulah shah alam berada di paras tenang..

Tapi tahun nih lain sikit 1st time aku merasa beraya di Kelantan nun jauh disana.. awal2 tuh mase dah confirm cuti raya terus cari tiket kapal terbang.. Mak aihh mahal gile... 300 sorang return tak silap aku.. takkan nak spend 600 untuk tiket je.. selalu aku balik Kelantan 200 je pergi balik untuk 2 org.. semua tiket dah mmg mahal gile.. try carik tiket train.. macam menarik je rase naik train huhu tapi semua dah sold out.. memang kena pakai cara terakhir lah nih.. so kami pon decide balik kelantan naik kereta.. so kami beli tiket balik je. yelah aku nih mmg jenis mabuk kereta or apa2 jelah yang bergerak travel jauh2 nih.. campur pulak morning sickness.. memang complete set..

Pernah dulu aku pergi Spain.. naik flight muntah naik bas muntah sampai je spain aku terus cari pharmacy mintak ubat muntah.. tapi sebab yang jaga kaunter tuh tak pandai cakap english.. aku kene buat bahasa isyarat buat flight and tunjuk sikit gaya muntah huhu sampai orang yang jaga tuh pon tergelak..

so akhirnya kiteorg pon baliklah naik kereta dgn best friend aku Izza and adiknya. tak sangka sangat2 aku berpeluang balik kampung dengan suami dan kawan baik aku sekali gus. huhu tapi awal2 tuh aku macam risau sangat sebab pikirkan berapa lama kiteorg atas jalan and kalau traffic sesak lg.. haish doa jela tade pape..

So kiteorg gerak hari jumaat last week puasa tuh.. dalam pukul 12 pg mcm tuh.. nasib baik sebelum aku bergerak aku dah buang segala apa yang patut.. so syarat taknak bg aku pening or rasa nausea adalah dengan tidur! mesti and wajib.. tak ngantuk pon kena tidur supaya masa akan berjalan dengan cepat and aku tak sedar apa yang berlaku di luar..


Sampai kat bentong kiteorg singgah petronas besar tuh kejap...pergh aku memang selalu ulang alik pergi petronas bentong tuh tapi tak pnah aku tengok traffic sesak sampai macam tuh sekali.. penuh gile kereta kat situ.. huhu so izza and adik dia pergi toilet.. aku tidur and en suami pergi beli air masam2 huhu sekali bile datang nak gerak balik kereta tak boleh start pulak haha! cuak semua.. perjalanan masih jauh.. nasib baik lah tak mustahil nak carik wayar nak jump kereta tuh huhu sebab mmg ramai org ..En abe pon menjalankan tanggungjawab menjadi pomen bidan terjun huhu

rupanya2 miss driver terlupa nak tutup lampu masa pergi toilet huhu lepas tuh kiteorg sambung perjalanan balik ke kampung..sahur pon dalam kereta nak cepat sampai punya pasal.. mereka bertiga bertuka2 drive kereta.. aku mmg pasif sepasifnya.. rekod muntah sekali je hehehe tuh pon sebab angin kot..Alhamdulillah aku berjaya puasa penuh Ramadhan tahun nih=)
akhirnya kami pon sampai perjalanan selama 8 jam..


gitu gini dah hari raya. kami memang plan balik second day raya.. flight tengahari.. yeay sambung beraya di shah alam pulak.. raya di kelantan awesome!! tapi sesak jalan.. semua balik kampung kan.. tapi kita merancang tuhan yang menentukan.. sampai je di Shah Alam tengah hari ...petang tuh kami dikejutkan berita nenek en suami accident.. masuk bilik bedah.. and malam tuh disahkan meninggal.. Al Fatihah kepada arwah..semoga rohnya dicucuri rahmat.. Amin

Kami pon berkejar cari tiket bas malam tuh jugak tapi bas mesti tak banyak sebab baru raya ke 2 and kebanyakan semua dah berlepas.. so pikir punya pikir kami decide nak ke kelantan naik flight.. pergi subang cari tiket firefly pergh... 700 dua org sehala.. ingat 70 ringgit huhuh pastuh nasib baik air asia murah 270 2 org sehala.. amik flight di awal pagi.. huhu cipta rekod pergi balik kelantan tak sampai 24 jam..

Alhamdulillah kami sempat ke majlis pengebumian arwah nenek.. dari mandi sampailah ke kebumi.. pengajaran yang pasti di hari raya tuh.. sesungguhnya Mati itu Pasti.. sebak dengar imam bace talkin.. suatu hari nnt nama kita pasti akan berbin atau berbintikan nama ibu kita.. satu hari yang sangat pasti... Ya Allah ampunkan dosa kami semua..


hari sabtu kami bertolak balik ke shah alam petang.. tumpang kereta abg ipar.. nih lg mencabar perjalanan.. dari kelantan ke kuala terengganu ker shah alam.. total hours on the road.. 12 jam huhu tapi good experience la.. tuh pon aku bantai tidur sepanjang perjalanan.. nak amik pil tahan muntah aku mcm cuak pulak time2 pregnant nih ..


itulah pengalaman balik kampung raya aku selama seminggu.. nih tgh bersemangat nak sambung raya di shah alam.. Alhamdulillah kami selamat pergi dan balik...=)


Korang.. jemput la datang raya rumah!!! saya tak sabar nak jumpa kawan2 saya!!

Wednesday, 24 August 2011

owh...inilah jodoh aku rupanya 8...






nih adalah hantaran saya! =) my sis in law yang buat.. termasuk lah make up di hari perkhawinan, nikah dan tunang.. untuk cukur jambul pon dia ada buat jugak kalo siapa2 berminat nak tempah door gift..

kalau nak tau harga contact no dia: Kak Nadia-0102622290

https://www.facebook.com/pages/Percha-Crafts-Accessories/206421982724847


nih korang leh tgk fb di atas.. kalo nak tgk hasil2 beliau yang kreatif selain make up and hantaran. nak tau alamat fb dia.. contact aku kay=)

owh ye.. comelkan cup cakes hantaran tuh hehehe.. tuh kak nadia yang sponsor..

kalau korang berminat korang boleh tgk website nih:

http://guladanmentega.blogspot.com/

p/s: aku mmg suke gile sampai sayang rasenye nak makan huhu..


ok.. cte pasal tudung tuh.. yela.. aku kan dapat lambat baju majlis dalam 3 hari sebelum majlis.. so.. dulu ingatkan nak tempat dekat koleksi vispera.. korang boleh google sebab dia mmg famous.

tapi kite merancang.. tuhan yang menentukan=) so bile dapat lambat nih kelam kabut bagai la nak carik tudung majlis.. disebabkan aku je yang cuti kenala cari sorang2.. tempat yang dituju adalah seksyen 7 shah alam.. puas dah melawat semua kdai tudung kat area tuh.. tapi tade satu pon yang berkenan.. mase dah suntuk.. malam nak kene pakai inai.. lawatan setiap kdai mmg takkan kurang 2 kali patah balik huhu ada satu kedai aku berkenan nama My Hannah.. kdai nih dia mmg mcm ala2 vispera jugak.. dia boleh amik tempahan mengikut citarasa kita and harga pon sangat berpatutan.. tapi sebab terlampau heavy manik dia yang ready made.. aku jd mcm tak berkenan sngt nak beli.. kalau nak tempah mmg tak sempat la.. atleast seminggu.. so tibe2 dalam keadaan kelam kabut tuh timbul plak idea bernas hehee nasib baik seksyen 7 kdai tak jauh. so aku pergi Jakel cari patch manik yang cantik2 beli dalam 1/2 meter pastuh angkut patch tuh bawak ker my hannah mintak tolong dia jahitkan.. huhu

dia amik tempahan jahit termasuk tudung RM 30.00 je.. patch tuh mahal sikit la.. tapi tak sampai seratus.. so total tudung aku tak sampai 150=) kalo ariani tuh mmg mahal la kan RM 200 mmg dalam tangan.. patch tuh pon boleh dapat murah sebab dok mintak tawar bnyak kali kat jakel.. huhu atas belas ikhsan lg 2 hari nak kawen tuh yang diorg bg murah kot huhu.. and my hannah tu pon siapkan tak sampai sejam.. camtuh lah cerita mencari tudung hehe

anyway.. sorry korang.. lambat gile update... sebab mmg tak larat sangt.. morning sickness nih mmg sakit nye tuhan jela yang tahu.. even tak sakit mcm kene cucuk ker apa.. bagi aku pening and rase nak muntak sepanjang hari mmg complete set lah katanye.. apa yang mampu buat adalah tidur shj.. cakap je apa makanan masuk.. mesti keluar balik...

Alhamdulillah aku masih bertahan untuk puase.. insyaAllah kalo boleh nak puasa pnoh! hehe tak payah ganti puasa nnt..

p/s: suami saya sekarang tiap2 hari nak makan jagung.. nih balik rumah nak masakkan bubur jagung untuk dia.. mengidam ker tuh? hmmmmmm =)


jumpa lagi nnt!

saya dan suami mintak maaf zahir dan batin untuk segala salah dan silap jelas atau tak..ikhlas=)

Selamat Hari Raya!!! balik kampung oooo balik kampung... 1st time rase balik kampung ke Kelantan! nanti saya kongsi perasaan dia huhu
tak tahu lah mcm mana nnt sebab driving naik kete.. mintak2 tak mabuk and tak sakit.. doakan kami selamat pergi dan selamat balik! bye!











Wednesday, 17 August 2011

take a break

im sorry friends... i dont think i can write owh inilah jodoh aku rupanya 8 this week. Im totally not feeling well with nausea and headache.. hope can get well soon so i can write a good post for you..

seriously i dont know why they call it morning sickness.. cause i had it almost every time..morning..afternoon.. evening...

lastly do pray for me and family yeah..

p/s: i am 5 weeks pregnant, still in early stage=) hope i can share with you guys the experience of having the baby in me.
Alhamdulillah..

Regards,


Monday, 8 August 2011

owh...inilah jodoh aku rupanya 7...





Selamat pagi dan salam Ramadhan kawan-kawan..

'Dan Dari Allah kita datang dan KepadaNya kita Kembali'

Pagi nih aku dikejutkan dengan 2 berita kematian.. satu ahli keluarga terdekat dan satu lagi org yang membuat baju reception aku. Semoga Roh mereka tergolong diantara golongan yang Allah kasihi..

Al Fatihah...


hmm cerita pasal baju reception.. asalnya aku pergi ke satu pameran pengantin di Shah Alam City Centre.. dok tgk2 semua booth tibe2 diorg buat announcement ada pertunjukan baju pengantin..
so aku, kazen aku ,mak and makcik aku semangat la pg tgk.. so nak dijadikan cerita kiteorg sangat berminat dgn baju2 yang diperagakan dekat atas pentas..

sekali bile dia announce harga.. untuk baju sewa baru termasuk accessories dia charge RM 900.. hah kan murah tuh.. semangat lah aku pergi cari booth dia.. selalu paling murah untuk sewa baru nih yang pnah aku dgr RM 1200.00. cantik pon cantik... so aku book la and bayar deposit RM 200.. cousin aku pon berminat yang kebetulan nak khawin bulan 11 nih..so dia pon book sekali..

so mcm aku.. majlis reception rancangnye bulan July 2nd kan.. so aku dah start pg jumpa En A nih early March lg.. so ada dalam 4 bulan jarak dia.. yela takut tak sempat ker apa kan..

masa 1st time kiteorg dtg siap bawak sedara mara and kawan termasuk aku 8 org lg hehe.. En A pon mase tuh nampak sihat and semangat sngt.. tapi aku mmg tak tahu nak pilih kaler apa and baju design mcm mana.. yg aku tahu mase tuh kalau boleh nak pakai colour light yellow.. aku mmg berkenan habis dgn light yellow.. nasib baik aku bawak majalah pengantin bnyak2 sebab tempat aku tempah baju reception nih agak jauh sikit.. nun jauh di belah KL sana menghala ke kuantan.. so takkan la nak dtg bnyak2 kali kan.. so kelam kabut malam tuh dok pilih baju apa nak n colour apa. awal2 mcm berminat jugak nak colour dusty pink.. tapi takut nampak dull plak.. aku cakap kat En A kalo boleh nak match kan lace dengan songket... sebab aku rase kalo bukan khawin mmg susahlah aku nak pakai songket n ntah2 takkan merasa plak.. bile aku cakap camtuh semua terkejut sebab semua tak boleh nak bayangkan mcm mana lace campur kan dgn songket hhehehe.. so aku tunjuklah gambar kat majalah pengantin edisi bile ntah tak ingat sebagai idea...





bile semua tgk.. dapat lah diorg bayangkan.. and semua kata ok.. so kiteorg pon setuju la design mcm nih.. nih pon aku terbukak page nih mase time kelam kabut nak pilih design..

time nak pilih colour plak.. En A kata.. kalo kuning tak berapa cantik sebab songket tak bnyak colour light semua terang2. so memandangkan Elyana baru khawin dia cadangkan buat colour champagne.. dia tunjuk lah contoh colour champagne and semua pon setuju..


pastuh ukur semua gitu gini settle la.. sesi tempah baju.. pastuh tanyr la payment mcm mana.. dgn tegas En A kata kene bayar full.. sebab nak beli kain semua.. kiteorg mcm terkejut jugak.. tapi sebab kan percaya and ntahlah tak tahu knapa.. kiteorg pon decide nak bayar.. tapi later la.. sebab cash tak bawak mase tuh..

tapi masa tuh kalo tgk awal2 mcm rasa sangsi sikit.. sebab dia nampak mcm rileks je.. lukis design pon gitu2 je..
a week after ingat nak bank in duit.. tapi pikir2 balik.. better jumpa lah.. so mase tuh aku dtg dgn En Suami jer. so bile dtg je.. kiteorg mcm ada perubahan sikit nak buat.. tapi tak ingat gambar yg aku tunjuk kat atas tuh muka surat berapa.. dia terus cakap tanpa refer kat mana2.. awak punya yang cover depan gambar sekian muka surat sekian.. terkejut kiteorg dengan tahap ingatan dia sebab mase jumpa 1st time dia rileks gile.. so pengajaran.. jgn pk org bukan2 huhu.. ok dah bayar semua tarikh ditetapkan amik dalam akhir bulan 5 atau awal bulan 6.

ok.. so tunggu punya tunggu.. sampai la awal bulan 6.. semangat nih nak tgk baju.. call dia kata tak siap lg.. pastuh kiteorg kata kalo boleh nak amik dalam tgh bulan 6 which is lagi 2 weeks seblom majlis.. call dia kata tak siap lg.. dia tanya tailor.. tailor tak siap lg.. tapi bgus nya dia professional la.. kiteorg dah gabra jugak masa tuh.. pastuh tiba2 dia call bgtau baju tuh maybe siap 27 hb june.. pergh lagi 4 hari seblom majlis.. cuak tak cuak la kan.. kain tak tgk mcm mana.. design tak tahu jadi ker tak.. bayar dah full.. mmg tade idea langsung pasal baju tuh.. nak cancel kepercayaan tuh masih ada..

so.. sehari seblom 27 hb tuh try la call confirmkan leh tgk baju ker tak.. pergh call henset off plak.. seharian cuba mmg tak dapat call..cuak gile mase tuh.. back up plan mmg tade.. cume pk kalo tade sangt... baju nikah la buat baju sanding huhu.. haish...

try cr pekerja dia.. call punya call tibe2 sekali tuh dapat plak call en A nih.. tanyr baju dah siap ker blom dia kata blom.. henset mati sebab dia outstation lupa bawak charger.. sape la tak risau kan lagi 3-4 hari nak kawen baju tak siap lg semua.. so kiteorg mintak la dia buat back up plan.. mmg ada la dok bising2 sikit ngn dia tapi tadelah sampai marah2 sebab mmg kalo dgr dia cakap mmg takleh nak marah .. sapa2 pon rasenya.. pastuh dia ajak pg tempat baju dia.. sebab cari la baju2 back up.. so malam tuh kiteorg g la kat kdai dia.. terkejut gile bile jumpa dia.. kurus sngt n mmg nampak sangt sakit.. nak act mcm marah pon tak jadi sebab tgk dia sakit mcm tuh.. geram mmg la ada.. tapi bile tgk dia sakit.. mmg tak jadi lah nak marah..

so kiteorg pon try la baju2 yang ada.. and rasenye yg paling menepati cita rasa sebagai back up baju is colour dusty pink.. huhu tapi besoknya dia call cakap baju dah siap.. happy la.. dia kata nak dtg rumah.. tgk2 dia bawak baju perempuan je.. baju lelaki tak pnah fitting semua tak tahu lah muat ker tak.. bile tgk suka la sebab berkenan, cantik n tidak mengecewakan.. tapi longgar.. so kene fitting.. dia bawak balik..

ok Jumaat malam tuh nikah kan.. tgh hari call dia.. tanyr baju dah siap ker blom tok fitting.. cakap tak siap lg.. seblom tuh dari pg call henset mati ... haish..katanya nak hantar malam jumaat.. haish tak beranilah nak amik risiko.. so cakap ngn dia.. takpelah.. dobi ker tak dobi ker biar jela saya amik.. nasib baik ada sedara yg duduk dkat kdai dia.. mintak tolong amikkan.. yela takkan la malam karang nak nikah.. petang tuh nak kuar g tempat jauh.. tapi tak sempat tgk ker apa lah..

Malam after nikah tuh.. dalam kol 2 pg try baju.. Alhamdulillah yg lelaki muat.. yg perempuan plak nasib baik sempat fitting tapi terlebeh kecik plak.. so jadi ketat gile.. sampai kol 4 pg dok tetas sikit nak bg muat.. dalam hati Tuhan je yang tahu..

so Alhamdulillah majlis berjalan lancar and kebanyakan kata baju tuh cantik.. hehe mmg dah lega sangatla..

so after a week kiteorg pg hantar balik kat en A nih.. dia mintak maaf sangat2 sebab kelam kabut pasal baju tuh.. dia kata kiteorg nih lah pasangan paling sabar.. kiteorg pon sama2 mintak maaf.. tgk dia rasa kesian sangat.. mmg tak larat and ntahlah.. mmg tak boleh la nak marah.. tapi tulah sebab dia sngt professional and tak delah buat sedih ker apa.. akhirnya baju tuh sempat sampai jugak ker tgn aku seblom majlis.. and Alhamdulillah majlis jalan lancar...

cousin aku bila dah jadi mcm nih dia tak jadi lah nak amik baju dgn En A nih kan.. tapi secara professional dia pulangkan balik duit tuh..

tau2 je harinih aku dgr berita dia meninggal dunia.. Inalillah..semoga dia ditempatkan bersama org2 yang beriman..muda lagi orang nya..


kesimpulan dia: biasalah tuh dugaan seblom khawin mmg sentiasa ada..so kene bnyak bersabar and tawakal bnyak2.. kalo ikutkan sangt perasaan mmg terok jadinya.. so kawan2 amik lah cerita nih sebagai pengajaran.. and setiap benda mmg ada hikmahnya.. cuba kalau tak jadi mcm tuh kat aku.. baju dapat on time and cantik semua.. cousin aku mesti rileks je tempah.. nnt tak siap baju dia and tak sempat nak cr back up sebab skrg dah bulan 8 and raya plak tuh.. atleast bile dah cancel tuh bnyak lah masa cousin aku nak cari tempat lain.. =)


Sekian..

p/s: nnt next aku cte plak pasal tudung aku yang aku custom made sendiri huhu yela.. bila dah baju aku siap lambat.. mmg susahla kan aku nak cari tudung sebab tak tahu colour mcm mana.. and sekali dgn hantaran.. see ya!









Wednesday, 3 August 2011

owh.. inilah jodoh aku rupanya 6...

hye korang=) whats up? huhu

ok cte pasal update majlis aku.. mari kite bercerita bende2 yang simple dulu.. just a quick update hehe

kalo pasal wedding nih mesti ada kad kan and sekarang punya culture ada save the date right? yela untuk remind people about your wedding ceremony.. mesti punya la ada case org tersalah tarikh la.. apa lah.. tapi skrg dah canggih sebab facebook pon korang boleh create event tok menjemput mereka2 yang agak jauh and kawan2..

ini bg yang tak sempat hantar kepada semua.. jemputan kan ramai.. so bile nak kawin nih jgn lupa create event kat fb so korang boleh budget la berape tetamu yang hadir.. aku mase nak khawin dulu tiap2 hari tgk event aku kat fb nak update bape org hadir tak hadir semua.. semangat hehe rase seronok sngt bile org respond, bg wish and mendoakan.. bende simple kan.. tapi tuan punya event mmg sangt berbesar hati membacanya.. thanks for all the wishes and prayer=)

ok.. camne nak buat save the date ek? selalu org akan buat DIY je.. so siapa2 yang budget tak bnyak and yang jenis mcm aku tak berapa pandai nak edit2 gambar nih.. korang boleh cuba website yang aku bg kat bawah nnt..

contoh save the date aku:and kadang2 korang mesti ada jemputan yang bukan beragama islam kan? so kalo bg kad khawin skrg yang custom made kebanyakan tak sesuai sngt nak bg kat kawan2 yg bukan beragama islam.. atau pon let say korang bnyak kawan foreigners pon kene pikir jugak nak buat kad jemputan dalam English.. ok nih aku bg contoh yang aku punya.. korang bolehla amik idea kalo berminat:


mesti korang tertanya kan mcm mana aku boleh buat kad nih semua hehe.. actually mudah je.. tuh la korang kene rajin google.. so nih aku sharekan website dia.. korang boleh buat sendiri mengikut minat and cita rasa korang=)


http://www.punchbowl.com/ecards



aku ada try jugak carik website ecards yang lain.. tapi tak jumpa yg senang and mudah mcm nih.. so kenkawan.. have a try kay!



ok lg satu aku nak cakap pasal centerpiece:

hehe memandangkan dia sekali dalam tajuk yang sama..

ok centerpiece tuh apa?

centerpiece tuh mcm bunga yang kat tgh2 meja ma
kan tetamu... contoh dia..


mcm aku.. aku suka kalo ade centerpices.. tapi taknak bunga.. sebab dah selalu sngt.. tuh yang aku buat sendiri hehee love tuh aku amik dari website tuh jugak.. cume based dia aku reka2 sendiri hehe..
so terhasil la centerpiece untuk meja jemputan.. hehe

tapi semua ikut kreativiti korang.. mcm aku.. mmg tak dilahirkan kreatif sngt.. tapi idea adela sikit2 hehe..

ok nnt kite sambung lg kay.. nih just quick update=) sila2 la click iklan2 kat seblah atas kanan tuh kalo ada iklan-iklan discount2 yang menarik ye kenkawan.. sebab mmg puas hati punya!..


contoh centerpiece yg lain:






hehe ape lg.. tonjolkan lah kreativiti masing-masing=)

jumpa lg!

Sunday, 31 July 2011

owh...inilah jodoh aku rupanya 5...






Salam Ramadhan kawan-kawan=) pergh... 1st time aku sahur dgn en suami td.. hehe kelam kabut bagun.. sekarang aku tinggal rumah mak aku.. so memandangkan kiteorg ada bibik untuk tolong jaga ayah time office hour.. aku sentiasa buat back up strategy.. just in case it happened to be worst case scenario hehehe ok what is the worst case scenario? aku slalu pesan kat bibik.. bik.. tolong kejutkan ek untuk sahur.. sebab saya nak goremg ikan..tapi... kalo saya terlambat bgun bibik tolong gorengkan dulu ek..hehe tuhla back up strategy aku.. just in case aku terbangun lambat.. tapi kalo tak mmg aku yang buat ek! sebab lg better ada back up strategy .. sian la en suami nnt kalo puase tak sahur kan.. thanks bibik=)

post lepas aku cakap aku nak bg detail pasal preparation wedding aku kan..so aku nak jawap soklan qilah dulu huhu takut nnt terlambat plak nak survey tudung.. tudung nikah tuh aku beli kat bellamar seksyen 7 shah alam.. kalo nak survey tudung.. aku rasa area seksyen 7 tuh paling bnyak boleh cari.. ada yang korang boleh custom made sendiri pon boleh, tapi lg detail pasal tudung nih aku bgtau bile sampai tajuk tudung kay hehe. anyway I've got interesting story about my reception wedding dress and tudung reception too.. nnt aku cerita bila sampai masa kay.. tunggu! hehehe


ok.. sebelum aku cerita pasal detail2 wedding aku.. tibe-tibe teringat satu benda yang aku rasa mmg semua org akan buat sebelum khawin hehe..

DIET

hah btol tak? kan kan.. aku pon salah satunye.. ok meh aku story sikit tips2 diet..
dulu sebelum khawin berat aku... ehem ehem dalam 62-63kg.. siyes aku gain weight masa lepas balik uk.. yela masa blajar dulu makan kene budget2 nih bile dah balik malaysia yang terkenal dgn syurga makanan.. so melantak habis habisan lah.. pastuh nak khawin hrtuh kelam kabut diet.. tapi aku nih jenis kalo stress ker tgh berfikir ker kene makan.. so mmg susah gile nak diet.. dok terpikir mcm mana nak diet je pon boleh buat aku rase nak makan haish.. aku tanya jugak kenkawan aku yang amik field study diet and makanan nih.. buat research sikit2 so outcome dia masa wedding aku.. aku turun kepada 57 kg which i think that is my ideal weight..and mmg aku aim turun sampai situ je pon hehe aku berjaya turunkan 6 kg yer kawan2 dalam masa tak silap aku sebulan kot..

ok.. caranya2 adalah..

1. aku rasa mind setting tuh penting sebab kalo korang mind setting rasa susah and tak boleh mmg taklah boleh kan.. jgn pikir kan sngt bende2 tuh.. aim nak kurus and be positive about it..
jgn paksa badan korang sampai tak makan semua.. actually makan tuh pon penting untuk gain energy kalo tak susah nak buat keje.

2. perbetulkan definition korang pasal diet.. diet bukan bermaksud tak makan.. diet masuk korang amalkan permakanan yang sihat.. seriously makanan sihat itu amat penting.. and ada quotes pnah cakap 'you are what you eat' tuh pon dah jelas dah.. sebab body akan respond kepada apa yang korang makan.. kalo korang bnyak makan junk food.. nnt korang jd malas nak bagun pagi.. tak bertenaga nak pergi kerja and badan rasa tak best je.. cube korang amalkan minum air bnyak2 and makan dalam kuantiti yang berpatutan and banyakkan makan sayur2an buahan2 semua.. percayalah korang akan rasa lain.. dan lebih bersemangat.

3.ketahui berapa calorie yang korang kene amik untuk kurus.. ini penting.. serius.. sebab setiap makanan ada calorie dia.. so untuk korang kurus.. korang takleh amik lebih dari maksimum calorie untuk kuruskan badan.. setiap org lain2 maksimum calorie dia.. bergantung pada tinggi and berat..

http://www.freedieting.com/tools/calorie_calculator.htm


try visit website nih.. korang boleh kira berapa calorie yang korang boleh amik kalau nak maintain berat badan, kurus, atau extreme kurus..=)

and untuk pengetahuan korang.. aku bagi contoh sini.. let say la kalo mcm aku nak lose weight jumlah calorie yang aku boleh ambil hanyalah 1000. which is kalo korang makan sepinggan nasi goreng jumlah calorie je dah dalam 800.. lain contoh.. kalo tak silap aku 4 keping roti punya calorie sama dengan 1 pinggan nasi..so katakanlah tiba-tiba dok seronok makan tau2 calorie yang aku amik dah lebih 1000.. hah camne pulak?? so korang kena burn calorie tuh dengan bersukan.. and setiap sukan ada jumlah berapa burning calorie dia.. even berjalan pon..

camne korang nak tau aktiviti sukan korang tuh boleh burn berapa calorie??
nih aku share link:

http://exercise.about.com/cs/fitnesstools/l/blcalorieburn.htm


http://www.nutristrategy.com/activitylist.htm


secara summary nya antara sukan yang senang and cepat burn calorie adalah:

Cycling leh burn dalam 250-300 calorie

rope jumping: 150 calorie dlaam masa 15 minit

lain2: swimming & running..

actually banyak lg.. rajin2 lah korang click dekat link yang aku share tuh..=)

aku punya sukan kegemaran adalah.. jeng jeng jeng... main tali skipping atau rope jumping hehe sebab aku tak suke jogging.. so nih la petang2 aku buat.. tapi taklah setiap hari.. dalam 15 minit je..


4. Jumlah makanan korang nak ambil pon penting.. and percaya cakap aku.. mmg sangat2 membantu.. ok tarik nafas.. dengar betol2 kay...

diet yang sebenar bukan nya tak makan nasi.. kene makan nasi.. supaya korang tak lapar..
caranya adalah...



Breakfast: kalo boleh amik sekeping roti & susu.. ataupon cornflakes dgn susu.. jenis cornflakes kalo nak tau berape amount calorie tuh korang tgk dgn info tepi packaging.. telur separuh masak pon ok..
Lunch: korang bile makan tengahari.. kalo korang amik pinggan yang bulat..
nasi kene penuhkan suku shj... daging/ayam/ikan/suku pinggan lagi.. sayur kene separuh dr pinggan tuh.. itu yang paling baik..

tapi aku selalu terpk.. yela kan sayur kat kdai makan nih bnyak minyak.. kalo separuh amik.. dengan minyak semua dah berapa lah kalorie kan.. so aku amik alternative lain.. aku pg Giant ker Tesco ker.. beli fresh salad, tomato dan sebagainya.. yang boleh makan mentah2..so setiap kali pg lunch.. aku bawak lah sayur2 nih semua dalam bekal.. so itu lah jadi makanan harian aku hehe.. biasanya kalo salad dekat giant harga sebungkus dalam RM 3-4 ringgit.. boleh makan untuk 2 atau 3 hari punya lunch..mmg berkesan..

Malam: jgn makan nasi lg.. tapi kalau lapar jugak makan la sikit.. pastuh exercise.. tapi kalo boleh amik cornflakes atau bende2 ringan ( nestum, oat).. kalo lapar jugak.. makanlah buah.. bnyakkan makan buah hijau.. aku suka amik pear.. sebab aku tak suke epal.. info yang aku baru tau.. epal hijau mempunyai anti oksidan yang sangat tinggi untuk cegah kanser.. sebab tuh la epal kalo tinggal lama dekat luar dia jd colour coklat2 sikitkan.. tapi paling better buang kulit dia.. sebab epal nih import punya buah.. so kulit dia tuh mesti diorg letak wax nak elak daripada masuk ulat ker apa..

pisang takleh amik bnyak sebab pisang banyak gula.. so korang rajin2 lah buat research kay pasal makanan nih hehehe

elakkan makan donut ker pisang goreng ker time2 diet.. sebab calorie dia sangat tinggi.. sekeping dalam 150 kcal tak silap aku..

kentang pon kene kurangkan sebab dia punya calorie pon tinggi.. nih aku sharekan antara food calorie list untuk korang rujuk:

http://www.weightlossforall.com/food-calories-list.htm


5.kurangkan APA2 sahaja yang bergula,ice dan yang berminyak... banyakkan minum air suam, kosong.. jgn amik manis2 la.. nnt tahap gula korang tinggi.. tapi korang tak manis camne? elak minum ice untuk elak perut buncit.. sebab dengan minum air suam atau kosong banyak2 bukan sahaja boleh membantu korang punya diet.. malah itulah awet nak bg cantik n muka bersih.. so tak rugi ikut hehe and kalo ada pilihan antara daging ker ayam ker ikan.. banyak2 lah pilih ikan.. sebab ikan lagi senang hadam.

ok tuh la cara2 aku diet yangg boleh buat aku turun sampai 6 kg.. ada setgh org cara diet lain.. n mungkin info yang aku share nih tak tepat 100%.. tapi inilah cara yang aku guna bile nak diet =)
jika ada pembetulan korang bgtau jer.. nnt aku tukar..


selain dari cara yg nih.. yang aku tau instead korang makan 3 kali sehari, baik korang tambahkan kuantiti kerap korang makan sampai 5-6 kali tapi jumlah sedikit..
pokok pangkalnya.. kurangkan jumlah makanan yang korang ambil daripada biasa..

Mmg awal2 susah sikit.. aku pon jenis suka makan.. tapi mesti korang taknak tension bile nak khawin tuh baju ketat lah apa kan.. so.. determination kene ada.. jgn give up.. aku sokong korang diet! hehehe selamat mencuba~


sebelum =( & selepas =)

Thursday, 28 July 2011

owh...inilah jodoh aku rupanya 4...



Assalamualaikum kenkawan=) apa khabar? aku skrg busy sikit.. sebab sibuk buat projection profit and loss untuk project baru company tempat aku keje.. indahnye jumaat penuh rahmat nih n nak dekat puase plak.. cume tension smlm sebab malaysia kalah ngn singapore.. haish.. aku malas nak tgk malaysia lawan nih sebab kalo kalah aku rase kecewa sngt.. yola kite org perempuan bukan slalu tgk bola pon.. tapi bile dah nama rakyat malaysia nih.. n sejak 2 menjak bola malaysia naik mestila nak tgk leh masuk qualify world cup tak..adoi....

aku nih tibe2 rindu nak pg balik kat london... i always love london=) tapi aku nak pg bercuti je.. need to pamper myself n hubby.. nih yang nak kumpul duit bebnyak.. nak spend tok travel hehe..

https://www.facebook.com/reqs.php#!/coffeeplanet.my - nih link project baru company yg aku keje.. korang like aa page nih.. The Next Generation of Coffee Culture~

ok sambung balik pasal kawen.. sekarang aku nak cte pasal budget.. nih la benda yang aku buat pas tunang sebab yela nama pon budget kawen.. actual may varies trust me..will have lots lots of variance hehe tapi kalo korang buat budget nih atleast membantu korang buat comparison dgn yg actual.. sebab kadang2 kite nih kalo dah pg tempat membeli belah kawen.. pergh nafsu mengalahkan duit you all.. tgk yg tuh nak yg tuh... tgk yg nih.. nak yg nih.. survey itu sangat penting! karang menyesal je..overspend... aku? nasib baik aku nih amik account.. so aku mmg suke ikut budget haha ada kene mengene ker?.. tapi mak aku...huhu biasalah anak perempuan nak kawen... mmg bende 2 alah nih kalo ikutkan kehendak.. mmg wedding fairy tale la korang..



ok... basic budget...


1.Make up- yola.. nak cantik kan.. kalo make up tak cantik nnt tak happy plak range price -RM400-RM1000-2 majlis..

2.Photographer- paling murah pnah aku tgk RM1000- RM 2000- tapi hrtuh ada kawan aku offer lg murah dr seribu.. tapi aku tak ingat berapa..

3.Kad Khawin- hehe nih siyes zaman canggih2 nih murah kot harga kad.. siap dapat bunting & banner dan bekas telur lg. aku dulu berangan gak nak DIY punya kad.. tapi bile calculate2 mmg yg dah sedia ada di pasaran nih lagi rendah- RM 700-1200 bergantung pada jumlah tetamu & jenis kad.

kalo siapa2 yang dok shah alam.. seksyen 7 bnyak buat kad kawin.. tak yah nak g jauh2 siyes.. harga sama.. and offer sama.. bazir masa n duit minyak je.. sebab korang nnt kene ulang alik.. yola.. step nak buat kad nih.. kene dtg pilih kad.. pastuh nak check lg kalo salah type.. pastuh gambar banner lg.. nak collect lg.. kan mudah kalo dekat.. huhu

Door gift- nih aku rasa korang budget la dalam rang RM 1.00- RM5.00 satu.. nih cte pasal budget sederhana la.. kawin nih jumlah tetamu yang hadir biasa aku buat untuk 1000 org.. so nampak harga satu murah.. tapi kalo dah kali 1000 kan dah jadi mahal.. tapi doorgift tuh tak termasuk bekas tau.. boleh jela nak masuk sekali dlm budget.. skrg dah bnyak dah lawa2..

tapi yela.. ada org nak buat doorgift asing2 tetamu lain.. vip lain.. belah pengantin lain..
kat sacc ada kdai door gift.. cantik gak.. haha aku nih bg semua kdai yang ada kat shah alam.. nak buat camne aku org shah alam.. lain2 cost yang maybe akan menjadi faktor adalah.. terima kasih punya tag.. nih range dia rm50- rm100 tok 1000 org.. reben.. tali.. tuh tak payah cakap lah..

tempat lain kalo nak g biasa lah.. Nilai 3, Ayer Hitam kot tak silap aku.. nih mmg one stop wedding centre...

Dewan- nih aku dah bg harga dah hrtuh kan kat post yang 1st... check balik kay.. range RM400-RM6000
Baju Khawin- nih faktor mempengaruhi adalah berapa persalinan yg korang nak pakai.. aku dua je.. nikah satu.. reception satu.. korang sewa ker buat sendiri..

harga kain ela tok baju khawin nih boleh tahan bro.. RM500-RM1500-RM2000 boleh cecah huhu tuh pon tak termasuk jahit.. upah jahit RM500-RM800 kot range lelaki n perempuan.. tapi kan you all nih harga shah alam tau.. maybe tempat lain lg murah..

kalo sewa plak.. ada 2 jenis.. sewa lama n sewa baru.. ok pls define both esma...


Sewa baru adalah... kdai buat kan baju untuk size korang badan korang kain kdai beli n diorg jahit.. dah siap pakai.. kene pulangkan range pnah aku jumpa RM900-2500-3000. lengkap sepersalinan termasuk accessories

sewa lama adalah.. korang sewa dr collection yang diorg ada range RM400- RM2000. terkejut tak harga sewa lama..huhu sama je... tapi kene survey n pandai pilih lah rm2000 tuh kira high end aaah bg sape yang nak above sikit dr sederhana.. ok bile dok beli brg khawin nih aku slalo cakap dlm hati kekadang kuar kat mulut.. diorg nih bergembira atas ketensionan kite mengeluarkan duit... siapa yang untung? owner2 nilai 3.. dan sebagainya... pandai buat business diorg nih...


Catering-nih kene pk tok nikah n majlis reception.. biasa nye tetamu nikah korang budget lah dalam 150-200 org .. tetamu majlis 700-1000-1500 org.. tapi harga standard...korang mesti tau..

aku tambah dua2 adalah kot tambah tolak 12,000 kot...maybed kurang kot..haish.. tak ingat sngt hee sebab aku punya tempat khawin sekali ngn catering...

Pelamin.. ok nih kawan2 terpulang nak untuk nikah sekali ker taknak kan.. tapi paling minimum aku pnah tgk adalah RM400-RM2000- range dia.. mmg main2 ribu je kenkawan.. fresh flowers semua... knape paling murah pon 400? sewa lori katanya.. pelamin punya rangka kan beso..


PA System-RM500-RM 1000 nih aku tak bnyak info sngt

DJ/ Persembahan: huhu maksud nye silat ker gamelan ker pape la kan nasyid ker.. budget lah RM500.00 -RM 1000.00++


Kek- slalo caterer bg sekali.. kalo tak bg.. biasanya RM 150-RM 400.. tgk aah berapa tingkat.. lg bnyak tingkat lg bnyak duit ma... nak murah n sdap..beli kek secret recipe huhu sdap pon sdap nih yang biasa punya lah

Bunga Tangan- RM 100-RM 200.. kadang2 mak andam bg sekali kan...tuh pon bergantung

Telur- kalo bg bende lain pon telur kene ada gak.. tok letak kat pelamin bile org salam semua... nih budget2 la tak pasti berapa..


Bekas Hantaran-nih aku rasa dalam RM150-RM 500.termasuk reben dan sebagainya.. nih paling tricky part.. korang beli sikit2 tau 2 je dah bnyak tuh jumlah dia.. contohnya reben habes beli lg.. dan dia skrg nih mcm2 lah yg ada.. segala jenis bentuk corak..

kalo tempah.. aku rase upah rm35- rm50++ satu dulang.. tuh pon aku rase 35 ringgit susah nak dpt..


ok nih basic ek hehe n budget bersederhana.. atau maybe atas sikit sederhana.. haha aku pon tak tau.. tapi ikut dlm buku budget aku.. aku kire dlm rm27000 haha ada stgh org malu nak tulis.. aku bgtau sebab nak bg korang info.. tapi tak sama pon actual dgn budget nih aku rasa.. more to adverse hehe sebab aku amik kire yg bende2 kecik spend tak nampak.. cadar katil... gula2... fresh flowers.. inai... duit minyak.. duit toll.. duit makan after beli belah... duit beli hantaran... duit homestay... duit makan untuk rombongan... duit cincin.. duit kasut.. duit beli bungga manggar... duit..beli corsage.. nih boleh tahan gak mahal.. rm 0.5-rm2 satu.. kali lah jumlah family korang... huhu lg apa ek.. lain2 bende kecik yg tak nampak lah senang cite.. termasuk la kalo deco2 kecik spt guestbook ker-nih sape2 nak senang boleh dapat kan dekat mph ,memory lane pon ade...pnat gile nak cr buku nih huhu range RM25-RM 50


sesak nafas??? rileks.. jgn aa tgk budget pasnih tak nak kawen dah hahaha.. aku nye preparation ada yg DIY and ada yg beli terus..


tapi untuk sedapkan hati korang... korang jgn risau sebab miracle can happen! trust me... Tuhan akan murahkan rezeki korang and mempermudahkan urusan korang.. aku slalu doakan setiap bakal pengantin dipermudahkan urusan..sebab aku tau camne rasa dia huhu.. nnt silap2 ada lah pakcik makcik sponsor... hantaran ker.. kek ker.. bnyak weh nnt..jgn risau kay.. doa bnyak2.. aku pon kalo ikutkan calculation tuh tak tahu mana nak cekau duit.. tapi tgk2 Alhamdulillah cukup jee


nasihat aku... korang pergi la mana2 exhibition kawen.. supaya memudahkan korang buat comparison harge and dalam masa yg sama bg korang variety of choices.. kadang2 masa exhibition nih.. diorg offer lg murah dr harga biasa.. pastuh rajin2 tengak website discount mcm mydeal.com... milkadeal.. ilovediscount.. sebab nih website diorg offer service or barang murah2.. aku mmg pelanggan setia diorg lah.. aku siap boleh dapat untuk buat video coverage nikah rm250 je.. murahkan.. harga biasa boleh cecah seribu jugak kot.. pastuh spa.. 2 kali aku g spa harga 48 ringgit je each.. best tuh.. huhu nih bg yg perempuan la.. n dia ada jugak offer tok manicure and padicure.. dlm 40-60 ringgit je tok kaki tgn..

harga biasa? spa takyah cakap lah.. 70 -200++ manicure padicure 40 ringgit tuh baru leh dapat tgn je tak masuk kaki.. knapa dia murah ek? sebab nih la cara lain diorg nak promote kdai diorg.. ala2 sampling jugaklah.. nnt kalo best customer dtg lg ye tak... jgn risau.. mmg boleh dipercaya!. peluang kene grab.. lg bende murah..

tips aku kan.. bile nak buat preparation nih.. korang bnyak2 lah baca majalah pengantin and survey kat internet.. mana bende yg korang suke.. korang copy gambar masuk dlm words.. penuhkan ngn korang suke.. supaya korang tak lupa n bg korang idea.. siyes weh.. words aku pnoh gambar pelamin.. doorgift.. pastuh baru aku survey... hehe google je image nih..berlambak mcm pasar lambak you alll..

lg satu tips... kalo korang nak tempah pelamin ker nak tempah baju ker pastikan korang tau korang nak apa.. kaler apa... mcm mana.. semua.. pastuh mintak nasihat diorg.. korang jgn pk takpela.. dtg dulu tanyr semua.. pastuh len kali dtg lg.. kalo dapat yang jenis nak melayan takpe.. kalo tak kalut jugak.. sebab ikut pengalaman aku tempah pelamin n baju reception.. aku dtg dahlah membuta tuli.. kaler tak tahu nak kaler ape.. pelamin jenis mcm mana... tapi kene decide dan dan tuh jugak.. nasib baik pelamin senang kalo nak tuka kaler bunga apa.. sebab buat nak dekat2 kawin.. kalo mcm baju tuh.. setiap kali kene tuka mesti kene jumpa.. buatnye kain dah terbeli... and potong.. kan dah susah nak tukar.. survey n tetapkan hati dulu nak apa.. hehe sebab diorg nih bnyak pengantin lain katanye... lg musim org kawin.. susah kalo nak melayan semua kehendak setiap org..


next post aku nak buat conclusion tuh majlis wedding aku and setiap persiapan berserta gambar... nnt nak tanyr pape... tanyr la.. aku sedia membantu.. =~)